Gemmer der sig bare træthed og frygt i mørket – eller også fryd, visdom og ro? Det spørgsmål rumsterede i den mørke tid, og derfor tog jeg sammen med erhvervspsykolog Ylva Lisesdatter initiativ til en stafet, #mørketsvenner, der rejste landet rundt og sågar til udlandet i løbet af november. Her er, hvad mørket gemte.
Intentionen med stafetten var at udforske mørkets muligheder og nuancer som en naturlig og nærende del af årets cyklus – både i livet, arbejdslivet og erhvervslivet. Måske endda mørket som en ven. I løbet af november, hvor stafetten var i gang på LinkedIn, blev den til et væld af stemmer, som bidrog med refleksioner om, hvad mørket er – blandt andet modsætningsfyldt, smukt og sårbart.
I alt fik vi omkring 80 svar og spørgsmål om mørket fordelt på næsten 1000 sætninger. Alle svar analyserede vi efterfølgende sætningsvis i Excel med fokus på de følelser, deltagerne beskrev mørket med, og på deres individuelle tilgang til mørket som fænomen. Og på årets korteste og mørkeste dag udsendte vi den digitale udgivelse ‘Mørkets venner – til dig, der synes vinteren er lang, og vil udforske mørkets nuancer og muligheder’.
Det viste sig, at spørgsmålene og svarerne i stafetten #mørketsvenner fordelte sig over 4 temaer:
- Mørket inden i os
- Mørket omkring os
- Mørket som fælles rum
- Mørket som en større bevidsthed
Kan du gætte hvilket tema, der fyldte mest?
Det viste sig også, at fik vi uventede data genereret af de nej tak’er, stafetten mødte undervejs. Og at der var mange af dem. Kan du gætte, hvorfor nogen ikke ville være med i stafetten og dele deres syn på mørket?
I udgivelsen gemmer der sig også tal på mørkets tilstand i verden og udbredelsen af lysforurening.
Og konkrete tips til at gå ud i eller ind i mørket afhængig af, hvad du er til.
Mørket er fuld af nødvendigheder for naturens liv og fuld af gaver til os som mennesker, hvis vi tør være i og med det. Mørket er nemlig meget af det, vi ikke møder i lyset – som tilbagetrækning og fordybelse, ro og overgivelse, modning og intuition, nye begyndelser og skaberkraft, fantasi og poesi. For bare at nævne lidt.
Her er 3 tip til at møde mørket som enhver anden, du gerne vil være bedre ven med:
1. Brug tid sammen
Gå en tur i mørket, sluk lyset indendørs eller hæng ud i mørket et sted og vær der længe nok til, at du detaljeret kan registrere, hvad det gør ved din forbindelse til dig selv og din omverdenen.
2. Spørg nysgerrigt
F.eks. hvad er der at være bange for i mørket, eller hvad trænger jeg til at fordybe mig i? Vær også nysgerrig på lyde, gråtoner og lysglimt. Lidt som var du ude at lege i mørket.
3. Luk nye fortællinger ind
Skriv 3 ting ned om, hvad mørket er for dig, og hvad det modsatte er (f.eks. ‘drænende’ versus ‘et sted at lade op’ eller ‘rastløshed’ versus ‘nærvær’) og øv dig i at tage imod mørkets muligheder: Ro, fordybelse, overgivelse, intuition, modning, nye begyndelser …
Dyk også gerne ned i mørket ved at læse vores udgivelse ‘Mørkets venner’. Mørket er truet og har brug for flere venner. Jeg håber, du bliver endnu en.
Vi har lige så meget brug for mørket som for lyset. Man af os har bare glemt de gaver, der er i mørket – og hvad vi tager fra livet, når vi tager mørket fra naturen.
– Line Dahl