Udvikling i naturen
Naturen som læringsrum og læremester
Hvilke øvelser laver man i naturen? Har de strategisk tyngde, eller skal vi kramme træer? Minder det om ‘walk & talks’ og teambuilding? Bliver det for koldt, for vådt, for creepy? Den slags spørgsmål får jeg ofte. Derfor her eksempler på at arbejde med naturen som læringsrum og læremester. 100 % i det fri eller i en kombination af mødelokaler og natur. I få timer eller over flere dage. Året rundt.
Som facilitator på udvikling af organisationer og teams i det fri trækker jeg på min samlede faglighed: Med mig får I ikke alene en certificeret naturterapeut i en Fjällräven-buks. I får samtidig en strategisk rådgiver, facilitator og formidler med over 20 års erfaring fra den kommercielle verden i rygsækken. Den kombination gør, at I kommer til at dyrke forbundetheden på måder, der er dybt forankrede i både naturen og jeres daglige arbejde.
EKSEMPLER TIL INSPIRATION
Fælles kraft
Det er både nærende og nyskabende at arbejde med naturen som spejl på ens lederskab. Her foregår det i forhold til organisationens overordnede formål og på baggrund en indledende snak om mulige udviklingspunkter i lederskabet – kollektivt og personligt. Den enkelte afsøger perspektiver og indsigter via naturens symbolikker, inden teamet i fællesskab finder ind til det essentielle i deres måde at tage lederskab og støtte hinanden i hverdagen. En øvelse kan for eksempel tage afsæt i verdenshjørnerne, hvor den enkelte sendes ud på egen hånd for at vende tilbage til gruppen for fælles deling. Mod nord med fokus på kroppen; hvor er der uro? Mod syd med fokus på sanserne; hvad larmer og hvad giver ro? Mod vest med fokus på væren; Hvad vågner i fordybelsen? Mod øst med fokus på nye begyndelser; hvad drager naturen blikket mod? I hvert verdenshjørne samler deltagerne symboler, nogle er måske så store, at de må gå hen til dem samlet, andre kan være så små, at de kan komme med hjem i lommen. Alt skaber grobund for fornyet bevidsthed og fælles kraft, der vil blive ved at folde sig ud i hverdagen.
Rodfæstede visioner
Med fokus på fremdrift og fart, kommer vi vidt omkring. Derfor har vi indimellem brug for at genforbinde os med vores rødder, så vi har et stærkt fundament at vokse og være visionære fra. Denne gruppe har slået lejr på kanten mellem skov og vand. Dér kan de stå med ryggen til det, de har lagt bag sig, og blikket mod mulighedernes hav. Med inspiration fra naturen, ro og enkle øvelser arbejder gruppen over tre dage med, hvor de kommer fra, hvor de vil hen, og hvilke konkrete indsatser der skal iværksættes tilbage på kontoret. Aftenerne og nætterne tilbringer gruppen på et nærliggende hotel – med maden serveret og en tiltrængt blød seng. Når vi i naturen arbejder jordnært og innovativt på kanten af forskellige miljøer, kalder økologer det for ‘kant-effekten’: Der hvor kontrastfulde systemer mødes og blandes, blomstrer livet – mangfoldigt, uventet, generøst og unikt.
Levende kernefortælling
Meningsfulde formål og fælles retning kræver kernefortællinger, der kan fungere som fundament for den fælles forståelse. Men hvordan rykker fortællingerne sig fra ‘der var engang’ til ‘sæt i gang’? Denne gruppe vandrer gennem landskabet og bærer fortællingen med sig i hvert nyt skridt: Hvordan giver fortællingen mening i denne relation eller stillet over for denne udfordring? Naturen repræsenterer konkrete paralleller til hverdagen med sine symboler, vejrskift og forhindringer på vejen, for eksempel besteg gruppen en bakke og gik i både støvregn og solskin. Naturen bringer samtidig det større økosystem, vi alle er en del af, ind i bevidstheden og inddrager ansvarlighed i fortællingen. Efterfølgende kan symboler, minder og billeder fra naturen tages med hjem i det videre arbejde med den transformerende fortælling, hvad enten den skal nedfældes på skrift eller omsættes til video for hele organisationen eller trænes i de enkelte teams for at skabe retning i det daglige arbejde.
Forankret værdisæt
Et er at italesætte fælles værdier, men hvad betyder ordene – for gruppen, for den enkelte, i hverdagen, og når der skal træffes svære beslutninger? Det arbejder denne gruppe med i skoven. Først bygger de en cirkel på jorden. Herefter finder og placerer de hver især natursymboler på værdierne i cirklen. Naturens materialer hjælper med at få nye nuancer og mønstre frem, som gruppen arbejder med både i stilhed, gennem sansning og via dialog. Samtidig inddrager de naturens omskiftelighed ved at sidde med natursymbolerne, til de fortoner sig i mørket, og først næste morgen afrunde værdiarbejdet – i et nyt lys.
Ro, nærvær og åbenhed
“Kom ned i kroppen”, det er lettere sagt end gjort i en hverdag, der ofte er præget af mange opgaver og hurtige omstillinger. Men når vi træner og tænder vores sanser, bringer det os tilstede i nuet og hjælper mod tankemylder. Vi genfinder jordforbindelsen og bliver mindet om, at vi er meget mere end det, vi har i hovedet. Det er en unik måde at mærke, hvad det vil sige at være oprigtigt nærværende, åbne sig og fornemme mange flere nuancer og meget større rigdom, end det er muligt i farten på vej fra et møde til et andet. Eller blot ved at gå en tur i skoven efter arbejde med hunden eller en podcast. Nogen siger ligefrem, at sansning er vores glemte sprog. Samtidig har hver årstid med sin cykliske naturvisdom nogle vigtige budskaber til os. Processerne og energien i naturen skifter året rundt, og hvorfor ikke lære af det i arbejdslivet i stedet for at køre i samme tempo non stop? Det er vigtigt, at naturen ikke kun bliver et sted, vi søger hen for at søge balance – for så at vende tilbage til dagligdagens ubalance. Derfor fokuserer vi sammen på, at den tid I bruger i naturen, giver jer ro og nærvær i nuet, men også åbner en kollektiv bevidsthed og giver jer fælles øvelser, som kan bruges i det daglige. På egen hånd, i teamet og i organisationen.
Der er noget ulogisk i at bruge iltfattige og lukkede mødelokaler til at træffe vigtige beslutninger – og naturen, det mest kreative og højloftede rum, til at koble af, ikke?
Fællesskabende dialoger
Møde efter møde og alligevel ingen klarhed. Lyder det bekendt? Så kan det være livgivende at rykke ud. Denne gruppe har puttet en konkret udfordring fra dagligdagen i rygsækken for at træne aktiv lytning, tid til refleksion og konstruktiv feedback. Første skridt er en sansevandring for at komme ned i tempo og op i nærvær. Herefter laver gruppen skiftevis øvelser i skoven og har dialog omkring bålet. Der opstår en ny dynamik, hvor alle stemmer får plads – uden nødvendigvis at skulle fylde lige meget. Og selv om gruppen kun har bevæget sig et kvarters gang væk fra p-pladsen og brugt tre timer sammen, har de lært at mødes mere konstruktivt. Som mange kender fra ‘walk & talks’, er naturen modsat et mødelokale altid i forandring og påvirker altid dialogen. Derfor er alle årstider den bedste årstid at rykke ud. Samtaler i solskin er nærende, og det er samtaler i vinterens frostklare energi også.