Jeg var ikke engang fyldt 10 og cyklede selv ind til kiosken i Rønne for at købe den med lommen fyldt med mønter fra min sparegris. Den var støvleformet, 5 cm høj og af tykt glas. Men det bedste var den sirlige bord af små blomster, der omkransede de tre bogstaver. F-a-r.

Det er det tætteste, jeg nogensinde er kommet på at fejre Fars dag. Og Mors dag, som det er på søndag den 13. maj. I min familie griner vi stadig sammen af mit forsøg på at tilpasse mig traditionerne.

Ikke fordi moderskabet eller faderskabet ikke er værd at hylde. Det føles bare fjollet at hoste op med sådan en ting en gang om året på en dag, andre har valgt – og som man kun husker, fordi man ser en reklame.

Den hyldest til moderskabet, som Sarah Kay performer med sit digt “If I should have a daughter” i videoen herunder, føles til gengæld som at få hjertet knuget. Hårdt.

Måske fordi jeg selv er mor. Måske fordi jeg har en mor. Måske fordi jeg har så mange mødre – og døtre – i mit liv. Mest af alt fordi jeg har min egen datter og søn i mit liv og næppe kunne finde smukkere ord at give videre til dem end Sarah Kays.

Lyt selv til de første 3 minutter og 40 sekunder af denne video (det er indtil publikum giver hende en stående applaus. Første gang).

God (Mors) dag.